sâmbătă, 21 decembrie 2013

Coada calului - informatii folositoare, prezentare, preparare

Coada calului
Factorul curativ: tulpinile sterile
Afectiuni pentru care se recomanda: anemie, convalescenta; guta, reumatism; ulcer gastric; bronsite.

Prezentare generala
Denumirea uzuala: Coada calului (lat. Equisetum Arvense), denumiri alternative: barba ursului, barba sasului, bradisor, bradulet, coada manzului, codaie, parul porcului.
Scurta descriere:
Planta perena ierboasa, erecta, cu tulpini de doua feluri, fertile, de culoare bruna, terminale cu un spic si sterile, verzi, costate, cu ramificatii verticale.
Calitati curative si actiune farmaceutica: Acid silicic, saponine, flavonoide, saruri de potasiu, urme de ulei volatil, principiu amar, vitamina C.
Diuretic, seclorurant, remineralizant, hemostatic, neutralizant gastric, expectorant, antieczematos, antisudorific.

Recomandari:
- tinctura din tulpina impotriva hiperhidroza plantara
Se pot trata picioarele care transpira (hiperhidroza plantara), prin frectii. Se mai pot face bai la picioare cu ceai din aceeasi planta. Este recomandata baia vitala, timp de 25 minute, o baie de abur a picioarelor, urmata de dus rece, sau baie alternanta de picioare.
Pentru persoanele care suporta, se face baie rece la picioare timp de 15 minute, de 2 ori pe zi, in solutie de apa cu otet de mere in parti egale. Tinctura suedeza are efecte benefice, daca se tin talpile picioarelor intr-un vas cu tinctura in cantitate necesara sa asigure un contact intim cu toata suprafata piciorului, timp de 15 minute. Ciorapii si incaltamintea se pudreaza cu oxid de zinc.coada calului imagine

 Alimentatie recomandata:
Pe timpul tratamentului se tine o dieta cu sucuri de fructe si zarzavaturi, timp de 2 luni. Dimineata se face o clisma cu 2 litri infuzie calduta de musetel, se bea zilnic de 3x50 ml suc de orz verde sau seva de mesteacan. Se face o cura cu boabe de ienupar.
- ceai de coada calului impotriva anemiei, in perioada de convalescenta; impotriva artritelor, hipermenoreei, enterocolitelor, colicilor gastrice Se recomanda sa se bea zilnic, dimineata pe stomacul gol, 1 ceasca cu ceai; sau se beau 3 ceaiuri pe zi, intre mese.
- decoct din tulpina impotriva afectiunilor cardiace, anemiilor, pentru prevenirea cariilor dentare si fortifierea unghiilor
- pulbere din tulpina ca remineralizant: 1 varf de cutit pe zi.

Preparare
Tinctura
- 10 gr de planta se lasa la macerat cu 50 ml timp de 14 zile, la soare sau alta sursa de caldura, agitand zilnic.
Ceai - decoct
- 1 lingurita de planta maruntita la la o cana de apa (250 ml) apa rece; se fierbe 15 minute
- foarte concentrat: 100 g la 1 litru de apa
Macerat
- se macereaza tulpinile la rece, in rachiu natural de fructe
Pulbere
Se macina tulpinile uscate.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu