sâmbătă, 21 iunie 2014

Dafinul

Dafinul

Dafinul este o plantă ale cărei frunze se folosesc in medicina traditională romanească. Frunzele de dafin se recomandă pentru următoarele afectiuni: impotriva betiei, intoxicatiilor, otravirii; impotriva digestiei grele (atonie digestiva); impotriva gripei, bronsitei.

Uzual denumirea lui este dafinul iar in latină  Laurus nobilis insă mai este cunoscut și sub numele de  laur.
In Grecia Antica dafinul era pretuit pentru mireasma intensă și delicată a frunzelor sale. A fost introdus in alimentatie, mai intai ca un fel de medicament adăugat la hrana zilnică, pentru a crește puterea de digestie și a evita intoxicațtiile. O data cu aparitia zacustilor si a celorlalte conserve de toamnă,dafinul a afost de neinlocuit fiind folosit pentru pastrare si aromatizare 
Aromatizant. Detoxifiant, laxativ.



foi de dafin

Este recomandat pentru:


- infuzie din frunze impotriva betiei, intoxicatiilor, otravirii
Reteta 1: Se bea dintr-o data intreaga cantitate preparata, efectul de eliminare fiind foarte prompt. Este un vomitiv si antitoxic redutabil.
Reteta 2: Raguseala, pierderea vocii, infectii ale gingiei
Se lasa la racit, dupa care se fac gargara si clatiri ale gurii cu acest preparat. Tratamentul este mai eficient daca este repetat de trei ori pe zi.
- frunze pentru consum impotriva digestiei grele (atonie digestiva)
Se face tratament vreme de o lună cu câte trei frunze de dafin pe zi, mestecate pe stomacul gol, cate una dimineața, la pranz și seara. Efectul de intărire a digestiei este remarcabil.
- macerat din frunze impotriva gripei, bronsitei Se bea pe stomacul gol, în mai multe reprize (in loc de apă). Acest preparat scade febra, elimină durerile de cap si ne ajută să ne refacem rapid.

Preparare


Infuzie
Reteta 1: Se pun 20-30 de frunze de dafin oparite cu o cana de apa si lasate la infuzat 20 de minute.
Reteta 2: Se pun 10 frunze de dafin intr-o cana de apa clocotita.
Pentru consum se pun in mâncăruri 1-2 frunze de dafin.
Macerat
Se pun 4 frunze de dafin și coaja de la o portocală intr-un litru de apă. Se lasă la macerat 4 ore, după care se filtrează totul. 


Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Deoarece in doze mari este vomitiv, dafinul trebuie pus in cantitati mici in mancare. Exista persoane care nu suporta (nici cantitati mici de dafin. In cazul lor, mancarea va fi pregatita fara dafin.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu