Cicoarea
Factorul curativ: radacinile si partea aeriana.
Afectiuni pentru care se recomanda: angiocolite, dischinezii biliare, constipatii cronice, acnee, furunculoza, hepatite cronice.
Prezentare generala
Denumirea uzuala: Cicoare (lat. Cichorium Intybus), denumiri alternative: andivie, andiva.
Specie
erbacee perena, cu rozeta bazala de frunze alungite si crestate
neregulat, tulpina ramificata, inalta de 0,3-1 m, cu frunze mici,
inflorescente cu flori albastre-azurii.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Glicozidul cicorina, inulina, aminoacizi esentiali, acid cicoric, principiu amar, tanin, ulei volatil.
Coleretic-colagog,
prin stimularea activitatii ficatului si a eliminarii bilei pe care o
si fluidifica, tonic-amar, usor laxativ (indeosebi radacina); depurativ;
favorizeaza functia glicogenetica a ficatului si calmeaza setea
caracteristica a diabeticilor. Iata cateva dintre proprietatile cicorii:
stimuleaza activitatea cerebrala, fiind indicata pentru sustinerea
activitatii intelectuale intense, stimuleaza sistemul nervos, fiind un
remediu eficient si bland contra starilor de somnolenta, astenie,
favorizeaza concentrarea mentala, stimuleaza digestia, secretia si
evacuarea bilei, procesele de eliminare, stimuleaza pancreasul si
normalizeaza valorile glicemiei.
Recomandari:
- infuzie din frunze pentru stimularea sistemului nervos
- decoct din radacina pentru stimularea digestiei
- infuzie pentru a inlocui cafeaua
Producatorii
din intreaga lume au elaborat o serie intreaga de sortimente de
cicoare. Exista acum si in comertul nostru cicoare pura (prajita si
rasnita), cicoare granulata (destinata obtinerii "cafelei" la filtru),
cicoare solubila (inlocuitorul Ness-ului), cicoare combinata cu malt,
cicoare aromatizata cu vanilie. Producatorii nu s-au limitat la atat. A
aparut si capuccino cu cicoare, fara cofeina, cu diferite arome de
alune, ciocolata, frisca etc.
Preparare
Infuzie
Una-doua lingurite de frunze la o cana de apa, se beau 2 cani pe zi.
Decoct
Doua
lingurite de radacina maruntita, la 200 ml de apa rece; se fierbe 5
minute; se bea caldut in 3 reprize, inaintea meselor principale.
Precautii, contraindicatii si alte comentarii
Nu exista.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu