miercuri, 11 iunie 2014

Cicoarea

Cicoarea


Factorul curativ: radacinile si partea aeriana.
Afectiuni pentru care se recomanda: angiocolite, dischinezii biliare, constipatii cronice, acnee, furunculoza, hepatite cronice.



Prezentare generala
Denumirea uzuala: Cicoare (lat. Cichorium Intybus), denumiri alternative: andivie, andiva.
Scurta descriere:
Specie erbacee perena, cu rozeta bazala de frunze alungite si crestate neregulat, tulpina ramificata, inalta de 0,3-1 m, cu frunze mici, inflorescente cu flori albastre-azurii.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Glicozidul cicorina, inulina, aminoacizi esentiali, acid cicoric, principiu amar, tanin, ulei volatil.
Coleretic-colagog, prin stimularea activitatii ficatului si a eliminarii bilei pe care o si fluidifica, tonic-amar, usor laxativ (indeosebi radacina); depurativ; favorizeaza functia glicogenetica a ficatului si calmeaza setea caracteristica a diabeticilor. Iata cateva dintre proprietatile cicorii: stimuleaza activitatea cerebrala, fiind indicata pentru sustinerea activitatii intelectuale intense, stimuleaza sistemul nervos, fiind un remediu eficient si bland contra starilor de somnolenta, astenie, favorizeaza concentrarea mentala, stimuleaza digestia, secretia si evacuarea bilei, procesele de eliminare, stimuleaza pancreasul si normalizeaza valorile glicemiei.
Cicoarea este inlocuitorul traditional al cafelei, fiind foarte asemanator cu ea ca gust si destul de putin ca aroma. Are niste efecte tonifiante remarcabile.





Recomandari:
- infuzie din frunze pentru stimularea sistemului nervos
- decoct din radacina pentru stimularea digestiei
- infuzie pentru a inlocui cafeaua
Producatorii din intreaga lume au elaborat o serie intreaga de sortimente de cicoare. Exista acum si in comertul nostru cicoare pura (prajita si rasnita), cicoare granulata (destinata obtinerii "cafelei" la filtru), cicoare solubila (inlocuitorul Ness-ului), cicoare combinata cu malt, cicoare aromatizata cu vanilie. Producatorii nu s-au limitat la atat. A aparut si capuccino cu cicoare, fara cofeina, cu diferite arome de alune, ciocolata, frisca etc.



Preparare
Infuzie
Una-doua lingurite de frunze la o cana de apa, se beau 2 cani pe zi.
Decoct
Doua lingurite de radacina maruntita, la 200 ml de apa rece; se fierbe 5 minute; se bea caldut in 3 reprize, inaintea meselor principale.



Precautii, contraindicatii si alte comentarii
Nu exista.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu